Szafran- przyprawa wszechstronna

Przyprawy kojarzymy jako takie popularne, wręcz pospolite. Używane tak często w kuchni, że nawet nie przywiązujemy wago do tego jakie każda ma z nich znaczenie i właściwości. Jednak dzisiaj zajmiemy się historią i opisem szlachetnej naprawdę przyprawy, która jest jedną  najdroższych na świecie. Delikatna i wysublimowana specyficzna i wyjątkowa przez to. Myślę, że najpierw warto wyjaśnić dlaczego aż tak droga jest ta roślina. Otóż do wyprodukowania jednego kilograma przyprawy potrzeba aż 75 tysięcy kwiatów lub 225 tysięcy ręcznie zebranych znamion tzw. szafranu uprawowego. Szafran pochodzi z morza Śródziemnego. Jest importowany głównie z Hiszpanii gdzie był odkryty przez muzułmanów razem z ryżem i cukrem. Przyprawa jest również uprawiana w Chinach, Indiach, Turcji i Iranie, Maroku i we Włoszech. Nazwa pochodzi od słowa z języka arabskiego zafaran i oznacza żółty. W Indiach to kolor szafranu jest uosabiany z pięknem. Dlatego stanowi oficjalny kolor szat buddyjskich.

Odmiana krokusa, z której produkuje się to niezwykłą przyprawę to Crocus sativus. Niezwykłe jest, że kwitnie on nie wiosna, a jesienią. W październiku tylko przez okres dwóch tygodni odbywa się zbiór tej cudnej roślinki Szafran rośnie ale tylko w ciepłym klimacie. Ma długie i cienkie listki. Niebiesko fioletowe kwiaty mają pomarańczowe wyrastające ponad nie pomarańczowe znamiona. Każdy z nich ma ich po trzy lub cztery. Pachnie bardzo silnie i ma aromat nuty zapachowej gorzkiego miodu.

Właściwości lecznicze

Choroby cywilizacyjne

Współcześnie lecznicze wartości tej rośliny są ważne gdyż wspierają w walce z trzema cywilizacyjnie najbardziej popularnymi dolegliwościami naszych czasów. Szafran jest bardzo silnym środkiem wspomagającym układ immunologiczny, pomaga w walce z każdego typu infekcjami. Zarówno bakteryjnymi jak i wirusowymi. Jest idealnym lekiem na depresję. Wspiera w walce ze stresem i opanowaniem skutków nadmiernych napięć emocjonalnych. Wykazuje niezwykle mocne działanie przeciwnowotworowe. Szafran jest również substancją przeciwdrgawkową.

Szafran- przyprawa wszechstronnaSpalacz tłuszczu

Przyprawa stanowi bogate źródło potasu, magnezu, cynku i żelaza tak niezbędnych do podstawowych procesów zachodzących w każdym organiźmie. Szafran to także przyprawa, która naturalnie proces spalania tłuszczu. To niesamowicie szybki spalacz tłuszczu. Ma właściwości oczyszczające.

Miłosna przyprawa

Jeżeli chodzi o  właściwości tej bardzo kosztownej rośliny przyprawowej to także według literatury posiada działanie jako silnego afrodyzjaku. Grecy wierzyli, że dodaje wigoru miłosnego mężczyznom, a dla kobiety działa również jako środek przedłużający akt miłosny.

 

Szlachetność i zarazem delikatność tej przyprawy sprawiają, że jest ona wyjątkową i naprawdę luksusową wśród przypraw z najwyższej półki.