
Kapsaicyna – substancja z papryki chilli
Kapsaicyna to nazwa dla laika dość egzotyczna, a tak naprawdę wszyscy wiemy i bez świadomości smakujemy smaku właśnie tej substancji. Jednak tajemnice jej działania i specyfikę poznamy dzisiaj. Kapsaicyna to substancja odpowiedzialna za ostry smak papryki, to właśnie ona daje tak ostry i charakterystyczny aromat temu zdrowemu warzywu.
Substancja ta specjalistycznie nazywana alkaloidem bezpośrednio działa na układ nerwowy, wysyłając sygnały do mózgu przewodzi ból i pieczenie, które odczuwamy w jamie ustnej.
To taka prosta definicyjnie interpretacja definicji i istoty kapsaicyny jako substancji odżywczej.
Kapsaicyna, a odchudzanie
Naukowcy udowodnili już, że jak dobrze kapsaicyna wpływa na proces spalania tłuszczów.
Fakty – kapsaicyna i jej funkcje dla naszej przemiany materii
- stymuluje organizm do zwiększonej pracy,
- silny aromat i ostry smak są także odpowiedzialne za wzmożone wydzielanie adrenaliny odpowiedzialnej za spalanie kalorii,
- rozgrzewa organizm, tym samym pobudzając do intensywnego spalania, identycznie jak w przypadku adrenaliny,
Pamiętajmy jednak!!
Ważne, sama kapsaicyna cudu nie uczyni, ale razem z ćwiczeniami i dietą da super efekty.
Suplementacja jest istotna. Dlatego szukajmy takich, które w składzie mają paprykę chilli, która będąc składnikiem suplementów wspierających przyśpieszenie przemiany materii istotnie przyśpiesza spalanie tłuszczu. Substancje właśnie rozgrzewające nasze tkanki mają najważniejszy wpływ na lepsze ukrwienie tkanek.
Więc dobro ale z rozsądkiem. Nawet w takiej dziedzinie jak spalanie tłuszczów.