
Arginina
Mało kto wie, że to naturalny przyśpieszacz dla metabolizmu. Naturalny produkt naszego organizmu. Arginina jest budulcem odpowiedzialnym za wytwarzanie tlenku azotu. Jednak wraz z wiekiem produkujemy go coraz mniej. Bez odpowiedniej ilości azotu nasze serce gorzej pracuje, zmniejsza się wydolność naczyń krwionośnych.
Arginina to aminokwas budujący białka naszego organizmu. L-arginina to aminokwas zaliczany do aminokwasów endogennych (powstaje w organizmie) lub egzogennych (dostarczanych z pożywieniem). Jest również nazywany aminokwasem względnie egzogennym, a w przypadku niedoborów w organizmie, musi być dostarczana z zewnątrz.
Właściwości argininy
- Nasila proces spalania tłuszczów.
- Arginina oddziałuje na przemiany białek w komórkach mięśniowych.
- Dzięki argininie uwalniają się hormony, które działają na specjalne białka komórkowe i wspierają w produkcji nowych białek komórkowych.
- Powoduje wzrost odporności.
- Dzięki argininie wydolność siłowa i tlenowa organizmu znacznie wzrastają.
- Stabilizuje ciśnienie krwi, zapobiega nagłym i nieprzewidzianym skurczom mięśni, które mogą wystąpić w czasie dużego wysiłku fizycznego.
Źródło argininy w pożywieniu
Produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty, wołowina, wieprzowina, mięso drobiowe, łosoś, tuńczyk, halibut, orzechy, soja, słonecznik.
Zalecane jest stosowanie argininy przed treningiem, po treningu, a także przed snem jako regenerację dodającą wzmocnienia na czasie odpoczynku.
Jeszcze kilka lat temu specjaliści dietetycy i lekarze podchodzili z dużą rezerwą do zagadnienia argininy, ale ostatnie miesiące przyniosły znaczny wzrost zaufania nawet lekarzy do tej substancji. Jednak jak zawsze przestrzegamy. Ostrożność i rozwaga to podstawy podstaw. W każdym przypadku stosowania suplementacji. Arginina to naprawdę jeden z najlepszych suplementów dla dotlenienia komórek organizmu i pobudzenia mięśni.